Moja cesta za titulom AFIAP

Mám medzinárodný fotografický titul. Konečne si to môžem povedať. Trvalo to dlhých 5 rokov a cesta za ním teda nebola vôbec jednoduchá. Veď mať medzinárodný fotografický titul ani jednoduché byť nemôže, inak by ho mali všetci, ktorí sa foteniu venujú.

Ale pekne po poriadku. Keď som sa stal členom Fotoklubu RK 1924 tak sa mi rozšíril obzor fotografických aktivít a zapáčila sa mi možnosť posielať moje fotky do súťaží a získavať spätnú väzbu od odborníkov, či moje fotky majú potenciál. Postupne cez zapájanie sa do súťaží na Slovensku som objavil aj inú sféru - medzinárodné fotosalóny pod hlavičkou FIAP (Medzinárodná federácia fotografického umenia). A tak som to skúsil. Začal som posielať fotky na fotosalóny do rôznych krajín a čakal na výsledky. Postupne - podľa úspešnosti fotiek- zbierate akési body. V tom lepšom prípade aj nejakú cenu. Zbieraním "bodov"a za splnenie ďalších XY podmienok Vám udelia titul. (Všetky podmienky nájdete TU.)

Keď sa pozriem spätne do obdobia piatich rokov, tých fotosalónov, ktorých som sa zúčastnil bolo veľa, dokopy v asi 15 krajinách. Niekde bodovala fotka 1, niekde 4, ale boli aj také, kde fotky nebodovali vôbec. Ale ako sa vraví, každý neúspech Vás posúva vpred. Aj keď to stojí veľmi veľa námahy a obety, tak ako je to vo všetkom v živote. A tak sa to v druhej polovici roka 2023 podarilo a mohol som si po splnení podmienok požiadať o titul AFIAP, ktorý mi napokon začiatkom roka 2024 udelili. Tento titul mi vždy bude pripomínať, že pracovať na sebe sa určite oplatí, aj keď výsledok nemusí prísť hneď.

Moja cesta sa však týmto určite nekončí. Moje fotky plánujem posielať na fotosalóny aj naďalej, vždy sa dá posunúť ešte vyššie. Z fotiek, vďaka ktorým som sa dopracoval k titulu AFIAP som vytvoril fotoalbum, ktorý nájdete v sekcii Rôzne TU.